By Κατερίνα Πασχαλίδου • 28/01/2014 • No Comments
Η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή μας; Και αν ναι, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ενός ατόμου που πάσχει από κατάθλιψη; Η απάντηση είναι θετική και μάλιστα ελπιδοφόρα, καθώς φαίνεται πως ένα καταθλιπτικό άτομο ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ψυχική του διάθεση και να αυξήσει την ενεργητικότητά του.
Κατάθλιψη, λοιπόν, είναι μια ψυχική κατάσταση κατά την οποία το άτομο εμφανίζει διαταραχές στη διάθεση, αισθάνεται μοναξιά, απελπισία και έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Μπορεί να είναι γενετικοί ή ψυχοκοινωνικοί, όπως δηλαδή η μοναξιά, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, οικογενειακά προβλήματα, ύπαρξη ασθένειας, τραύματα από την παιδική ηλικία, αλκοόλ, ναρκωτικά κ.ά. Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα καταθλιπτικό άτομο είναι κυρίως κακή διάθεση, άγχος, απελπισία, ανηδονία, έλλειψη ενέργειας, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, κόπωση, διαταραγμένος ύπνος, ανορεξία ή βουλιμία, απώλεια σεξουαλικής διάθεσης, σκέψεις αυτοκτονίας κ.ά.
Σύμφωνα με έρευνα της Μελβούρνης που διήρκεσε 10 χρόνια, οι γυναίκες οι οποίες τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα εμφάνιζαν συχνότερα διαταραχές στη διάθεσή τους. Επίσης, μια άλλη μελέτη από την Ισπανία έρχεται να τονίσει πόσο σημαντική είναι η μεσογειακή διατροφή, καθώς άτομα που την ακολουθούσαν είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Επιπλέον, από άλλη ισπανική έρευνα, σε σύγκριση με όσους τρέφονταν υγιεινά, άτομα που κατανάλωναν περισσότερες τροφές πλούσιες σε λιπαρά είχαν 48% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Δεν μπορούμε λοιπόν να αμελήσουμε το ρόλο της σωστής διατροφής στην κατάθλιψη, όταν αυτές και άλλες πολυάριθμες έρευνες μας το αποδεικνύουν ξεκάθαρα.
Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή εννοούμε μια διατροφή που μας δίνει όλες τις θερμίδες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμένει υγιής. Υπάρχουν βεβαίως ορισμένα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και γενικά στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης:
Ένα καταθλιπτικό άτομο θα πρέπει να αποφεύγει την υπερκατανάλωση καφεΐνης, διότι οδηγεί σε νευρικότητα και άγχος, όπως επίσης την κατανάλωση αλκοόλ το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να εντείνει τις διαταραχές ύπνου. Σε περίπτωση παχυσαρκίας, είναι σημαντική η απώλεια βάρους καθώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις ορμόνες και φυσικά, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και λιπαρά χειροτερεύει ακόμη περισσότερο τη διάθεση. Επιπλέον, η άσκηση συμβάλλει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της ενεργητικότητας, στη βελτίωση του ύπνου και αν το άτομο έχει παραπανίσια κιλά θα βοηθήσει συγχρόνως και στην απώλεια βάρους.
Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή πάθηση από την οποία υποφέρει το 5-9% των γυναικών και το 2-3% των αντρών. Η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται να επιδρά θετικά και να βελτιώνει τη διάθεση του καταθλιπτικού ατόμου. Παρόλα αυτά, αναλόγως με τη βαρύτητα της κατάθλιψης, το άτομο που πάσχει πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Η διατροφολόγος - διαιτολόγος Πασχαλίδου Κατερίνα αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης το 2009 και είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.