By Κατερίνα Πασχαλίδου • 07/09/2013 • No Comments
Η ρίγανη, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μας μπαχαρικά, προσθέτει γεύση σε σαλάτες και κυρίως πιάτα και χαρίζει ένα εξαίσιο γευστικό αποτέλεσμα στο καθημερινό μας μενού. Πέρα των αρωματικών της ιδιοτήτων, η ρίγανη έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας και αποτελεί φάρμακο έναντι ορισμένων ασθενειών. Ας μάθουμε περισσότερο για αυτό!
Η ρίγανη αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, β-καροτίνης και C, σιδήρου και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης οφείλεται κυρίως σε δύο της συστατικά, την καρβακρόλη και τη θυμόλη, τα οποία εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και προφυλάσσουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Η καρβακρόλη μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται να καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη και να έχει αντιβακτηριακή, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Υπό τη μορφή αφεψήματος, η ρίγανη μπορεί να προσφέρει τις ισχυρές της ιδιότητες για την καταπολέμηση διαφόρων περιπτώσεων, όπως :
Υπό τη μορφή εμπλάστρων, η ρίγανη χρησιμοποιείται στις εξής περιπτώσεις :
Αφήστε, λοιπόν, τη ρίγανη να κάνει το θαύμα της στην κουζίνα σας και επωφεληθείτε συγχρόνως από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες!
Η διατροφολόγος - διαιτολόγος Πασχαλίδου Κατερίνα αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης το 2009 και είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.